Sinds 1989 beheert Natuurmonumenten landgoed De Colckhof tussen Laag Zuthem en Heino. Nabij bevinden zich ook de landgoederen Den Alerdinck en De Gunne.

Tussen Laag Zuthem en Heino is landgoed De Colckhof gelegen. Op het landgoed, met een omvang van 40 hectare, worden rust en romantiek afgewisseld met bossen en een weids, agrarisch landschap. Naast het huis zijn op het landgoed ook een portierswoning, arbeiderswoning, tuinmanswoning, theekoepel en een eendenhuis gesitueerd.

Bijzonderheden

Het landgoed herbergt verschillende natuurwaarden. Zo broeden er bijna zestig vogelsoorten, bloeien er in het voorjaar stinzenplanten en bloeien op de hooilanden en de akkers verschillende soorten bloemen en planten.

Geschiedenis

In de 13de eeuw wordt De Colckhof genoemd als 'Goed ten Kolcke', later is de naam 'De Kolk'. 'Kolk' staat voor een water dat is overgebleven na een dijkdoorbraak. Over de eigenaren van De Colckhof bestaat enkele onbekendheid. In de 18de eeuw was De Colckhof een spieker, die ook diende als buitenverblijf voor de eigenaar. Er werd vee gehouden en graan verbouwd. Daarnaast was een deel van het landgoed in gebruik als hakhoutplantage. Zeker is dat in deze eeuw De Colckhof werd gekocht door barones Van Tubern-Van Pallandt.

In een veilingcatalogus uit 1801 wordt het goed aangeprezen als een ideaal verblijf voor zowel zomer als winter. Ook wordt het aangeprezen als jachtverblijf. Tot de boedel behoren tevens moes- en siertuinen met onder meer uitstekend dragende fruitbomen. Ook wordt er melding gemaakt van volwassen eikenbomen, bouwland en een bos met oude bomen. Rond 1850 werd voor de spieker het huidige, gepleisterde, neoclassicistische landhuis gebouwd. In dezelfde periode werd De Colckhof eigendom van mevrouw Booghmans-van Sonsbeeck, haar broer was toen de eigenaar van de nabijgelegen landgoederen Den Alerdinck en De Gunne. Rond het huis werd een park in vroege landschapsstijl aangelegd met door bos omgeven parkweiden, slingervijvers en lange lanen. Naar verluidt is het ontwerp van de hand van J.D. Zocher sr.

In 1859 kwam het landgoed in bezit van barones De Vos van Steenwijk-De Mey van Streefkerk om vervolgens begin 20ste eeuw in handen te komen van Baron Van Dedem. Hij had een passie voor tuinieren en verbouwde vele soorten groenten en fruit. Ook verbouwde hij tabak. Deze waren werden verkocht op de veiling in Zwolle. Dankzij zijn gedetailleerde administratie kon Natuurmonumenten, die sinds 1989 eigenaar is van het landgoed met, in 2011 de oude rassen van hoogstamfruitbomen herplanten. Huize De Colckhof met haar bouwhuizen en omliggende tuin is eigendom van 'Stichting De Colckhof'.