Welkom op dit landgoed dat zijn naam waarschijnlijk dankt aan een kolonie kraanvogels die hier vroeger neerstreek. Rust en meanderende slootjes lonken in deze idylle tussen Diepenveen, Wesepe en Schalkhaar.

Het landgoed ligt tussen Wesepe en Diepenveen (vlakbij Deventer) en is in eigendom van Stichting IJssellandschap.

 

Bijzonderheden

Dit park, ontworpen door Van Delden, is een klassiek voorbeeld van een Engels landschapspark. Het wandelpad slingert over kunstmatig aangelegde heuveltjes. Een kronkelde sloot wekt de suggestie van een kabbelend beekje.

De afgelopen jaren is er hard gewerkt in het park. Het dichtgegroeide bos langs de Soestwetering kreeg een parkachtige karakter terug, bruggen zijn gerestaureerd aan de hand van oude foto's, paden zijn deels verhard en er verrees een theehuisje. In het theehuisje zijn haiku's van Heleen Bosma en Alied van de Meer te vinden.

De voormalige landgoedeigenaren hadden een voorliefde voor uitheemse boomsoorten. De huidige eigenaar, IJssellandschap, zet deze traditie voort. In het park vind je naast gangbare boomsoorten amberbomen, catalpa's, kastanje, zilversparren en pseudo-acacia's. De walletjes in het bos heten rabatten. Hier was het vroeger te nat om bomen aan te planten. Door de aarden walletjes staan de bomen niet helemaal in het water. De gebouwen (de voormalige boerderij, het oude jachthuis en de jachtopzienerswoning) zijn niet toegankelijk.

Op een steenworp afstand van het landgoed vind je abdij Sion. De laatste monniken uit de orde der CisterciĆ«nzers zijn in 2015 vertrokken uit het klooster. Tegenwoordig is het een klooster nieuwe stijl, Nieuw Sion geheten, voor bezinning en zingeving. Er is onder andere ook een jongerenklooster in gevestigd. 

Geschiedenis

De geschiedenis van De Kranenkamp voert terug tot 1401. In dat jaar stichten zusters in Diepenveen een vrouwenklooster. De nonnen werken aan de ontginning van het gebied en breiden de cultuurgrond uit tot de Kranenkamp.

In 1600 bouwt Johan ter Bruggen een boerderij in dit van oudsher natte gebied. Rond 1700 laat de familie Jacobson, burgemeester van Deventer, hier een landhuis bouwen. Paden en lanen worden aangelegd en voor het huis wordt een vijver gegraven.

Het landhuis wordt in 1935 afgebroken om er een nieuw huis voor in de plaats te bouwen. Door de oorlog komt er niets van die plannen terecht. Blikvangers zijn tegenwoordig het park, de huisplaats met de voormalige boerderij, de jachtopzichterswoning en het oude jachthuis. Ook de vijver is nog steeds prominent aanwezig. Aan de oever staat een tamme kastanje. Het verhaal wil dat deze boom is geplant in 1727.