De Leemcule ligt tegen het dorp Dalfsen aan. Het vormt samen met landgoederen als De Hoonhorst, Vilsteren en Huis Archem een landgoederenband tussen Dalfsen en Ommen

Het Vechtdal is altijd een geliefde plek geweest om te wonen. Vroeger én nu zorgt de rivier  voor water voor de landbouw en vormt het een belangrijke transportader. Daarbij zorgt de Vecht voor een prachtig landschap, afwisselend open en bebost en ruig of gecultiveerd. Niet gek dus, dat deze streek voor veel landgoedeigenaren een uitstekende plek was om zich te vestigen. Het Vechtdal is nu één van aantrekkelijkste plekken in Overijssel om te wandelen, te fietsen, te varen en te slapen.

Geschiedenis

Havezate de Leemcule wordt voor het eerst genoemd in 1434 toen het beleend werd aan Daem van Amstel. Later vererfde het goed op onder andere de families Van Ittersum en Van Haersolte, om van 1640 tot 1852 eigendom te blijven van de familie Mulert tot de Leemcule. In 1812 wordt de havezate afgebroken terwijl in 1823 één van de overgebleven bouwhuizen verbouwd wordt tot het woonhuis zoals het er nu staat. Na het overlijden van Frederik Christiaan baron Mulert tot de Leemcule, boden zijn erfgenamen het geheel met 140 hectare te koop aan, waarna het ondermeer toebehoorde aan de families Van Rechteren Limpurg, De Lanoy Meyer. In de jaren '60 is het huis, dat op dat moment ernstig verwaarloosd was, volledig opgeknapt door Lucas Aardenburg. Via familie Boetselaer van Asperen ging het eigendom van de Leemcule over op de familie De Haseth Möller, die er op dit moment woont.

Op verzoek van de eigenaar van De Leemcule heeft onderzoeker en auteur Ronald van Immerseel de geschiedenis van het landgoed opgetekend in boekvorm. In het werk wordt de vroegste geschiedenis van De Leemcule behandeld. Ook wordt stilgestaan bij de verschillende bewoners/eigenaren die De Leemcule gekend heeft en hun invloed in de ontwikkeling van het landgoed. De Leemcule, 2017, ISBN 9789081655828, Ronald H.M. van Immerseel.