Welkom op dit jachtlandgoed tussen Lettele, Okkenbroek en Bathmen. Een heerlijke plek om te wandelen door het bos met de vele rododendrons of langs natuurgebied De Slenk. Bovendien kun je hier overnachten in een echt jachthuis.

Heerlijk banjeren door bossen en boerenland in het hart van Salland. Dit gebied, ruim duizend voetbalvelden groot, bestaat voor meer dan de helft uit bos. In en om de bossen liggen akkers en weilanden. Er voeren tal van wandelpaden en fietstroutes over het landgoed, zoals de hazepadwandelingen van IJssellandschap. Ook de langeafstandswandeling van Osnabrück naar Deventer voert over Oostermaet. Op het terrein ligt groeps-natuurkampeerterrein Oostermaet.

Bijzonderheden

Je kunt hier overnachten in een echt jachthuis.  Het grootste jachthuis is gebouwd in 1907 door Abraham Capadose, de president van Koninklijke Olie, die in deze bosrand graag op konijnen joeg. Tegenwoordig is het van alle gemakken voorziene jachthuis een ideale plek om met vrienden, vriendinnen of het gezin de prachtige omgeving te verkennen. Het biedt plek aan tien gasten. Met een gezelschap tot zes personen kun je terecht in het sfeervolle paviljoen naast het jachthuis, het huis van Teunis ten Velde.

Geschiedenis

Woest en leeg, zo ligt dit onontgonnen gebied erbij in de negentiende eeuw. Het staat tot die tijd bekend als de Bathmenerheyde.

Op landkaarten uit 1882 is te zien dat het ruige heidegebied langzaam maar zeker in cultuur wordt gebracht. De persoon die pas echt een stempel op het gebied drukt is Abraham Capadose, de president-commissaris van de Koninklijke Olie (de voorloper van Shell). Hij koopt het gebied in 1900. Niet om er te komen wonen, nee, hij wil er jagen. De industrieel laat twee jachthuizen bouwen.  Om de jachthuizen heen laat hij rododendronstruiken aanplanten. Dat is bevorderlijk voor de wildstand.

In de Tweede Wereldoorlog vuren de Duitsers vanaf het landgoed V1-raketten af. Langs de Oerdijk zijn de restanten van de lanceerbaan zichtbaar gemaakt en vind je een informatiebord met uitleg.

In 1967 kopen de gemeente Deventer, Stichting Burgerweeshuis en Kinderhuis en de Verenigde Gestichten het landgoed van exploitatiemaatschappij Davo. Rond 1980 wordt de Verenigde Gestichten onverdeeld eigenaar. Het jachtlandgoed is tegenwoordig eigendom van IJssellandschap.