De lange zandrug aan de zuidkant van de Vecht, werd al in het verre verleden gebruikt om te wonen en om zich te verplaatsen. Geen wonder dus dat dit schilderachtige gebied rijk is aan landgoederen!

Landgoed Den Hoonhorst ligt ten zuidwesten van Dalfsen, omringd door de landgoederen Den Berg, Mataram, de Horte en Soeslo. Het landgoed is in privébezit.

Geschiedenis

De naam Hoonhorst komt voor het eerst voor op een rekening van het Bisdom Utrecht uit1336. Seine Wolterszoon hield "de Hoenhorst to Lenthe mit sinen toebehoren, geelegen in Daelvessemer kerspel" in leen. Het ging om een spieker naast een kleine heuvel in het landschap, een (hoge) horst. Hoonhorst was nog geen dorp in die tijd, men woonde meer verspreid. Het goed Hoonhorst werd in 1474 onderdeel van havezate Rechteren en door vererving kwam het uiteindelijk in handen van Hendrik van Rechteren, die er in 1626 een echt huis op zette. Zijn dochter Allegonda van Rechteren ging op dit redelijk riante onderkomen wonen. Aan de Koningsweg ontstond het dorp Hoonhorst rondom de in 1770 gebouwde katholieke kerk, de eerste in de wijde omgeving na de Reformatie. Nadat in 1790 het huis al was afgebroken, werd de grond van "het Erve den Hoonhorst" in 1834 publiekelijk geveild. Uiteindelijk bouwde de familie van Royen uit Zwolle het huidige huis Hoonhorst op de "Belt". Het huidige huis dateert van midden 19e eeuw. De parkaanleg in Engelse landschapsstijl dateert ook uit die tijd. Vanwege de vroegtijdige dood van het echtpaar Van Royen - de kinderen waren nog jong - werd in 1898 het landgoed verkocht.