In het prachtige Vechtdal, tussen kasteel Rechteren en landgoed Vilsteren in, ligt het charmante landgoed Hessum.

Het Overijssels Vechtdal is hét gebied van kastelen, havezaten en buitenplaatsen. Hessum is gebouwd in 1830 en wordt al vier generaties bewoond door de familie Von Martels. De melkveehouderij vormt de voornaamste bron van inkomsten en zorgt voor een gemoedelijke bedrijvigheid op en rond het erf.

Geschiedenis

De eerste bewoner van Huize Hessum was Franciscus Justus van der Ketten, arts te Zwolle en getrouwd met Theresia Maria Hens. Hun zoontje Petrus Antonius legde de eerste steen van het huidige Huize Hessum op 17 juni 1830 toen hij vijf jaar oud was.

Tweeëntwintig jaar later werd een stal gebouwd en begon de agrarische geschiedenis van het landgoed. In 1861 erfde Theodorus E.J. van der Ketten (de broer van Franciscus) Huize Hessum. Hij was getrouwd met Ida M.C.A.J.A. von Martels. Aangezien zij geen kinderen hadden, werd landgoed Hessum op naam gezet van hun petekind (grootvader van de huidige bewoner van Huize Hessum), geboren in 1884 in Vreden (Duitsland).

In 1950 onderging het huis een ingrijpende verbouwing, waarbij de zijmuren op hoogte werden gebracht en het oude "keteldak" plaatsmaakte voor het huidige dak. Op het landgoed was een melkveehouderij en er werden paarden gefokt.

De huidige bewoners Maurits (de jongste zoon van H.L.M. von Martels) en Aimée von Martels runnen samen de melkveehouderij en de Bed& Breakfast.