Ten zuidwesten van Diepenheim ligt landgoed Warmelo, bekend van de prachtige tuinen waarin u kunt genieten van vier eeuwen tuinarchitectuur. Ook is Warmelo bekend om de vele evenementen die er georganiseerd worden.

In de afgelopen jaren is er veel geïnvesteerd in het cultuurhistorisch erfgoed op Warmelo. Over een periode van vijf jaar zijn in fases de verschillende tuinen geschoond. Het grachtensysteem is in zijn geheel uitgebaggerd en de beschoeiingen zijn allemaal vernieuwd. Op Warmelo worden regelmatig activiteiten georganiseerd.

Bijzonderheden

Warmelo heeft een prachtige tuin van bijna 7 hectare groot. U kunt via een gemarkeerde wandelroute kennis maken met de tuinarchitectuur uit de 16de en 17de eeuwse Franse stijl met onder andere een rococovijver, beelden, een rozentuin en een vogeltuin. Ook heeft Warmelo een in de 18de eeuw in Engelse stijl aangelegd pinetum, een berkenlaan, een sterrebos en vijverpartijen. Het Warmelo bezit een grote collectie azalea's, grote rododendrons, exotische planten en vele kuipplanten.

Geschiedenis

Het huis wordt voor het eerst genoemd in 1315 waarna bisschop David van Bourgondië het in 1457 tot een borgleen op het huys te Diepenheim beleende aan Wibolt van Warmelo. Door de eeuwen heen is deze havezate door vele families met oude namen bewoond. Uiteindelijk ging het door het huwelijk van Charlotte van Gelre tot Warmelo in 1633 over in handen van de wijdvertakte riddermatige familie Sloet, die het vanaf dat jaar tot aan 1872 heeft bewoond.

In 1874 werd het huis gedeeltelijk afgebroken en in 1928 vond een restauratie en vernieuwing plaats. Van de latere bewoners verdient vooral baronesse F.S.A. Creutz vermelding, die in de jaren twintig van de 20ste eeuw niet alleen het huis maar vooral de tuin heeft gerestaureerd.

In 1952 is het huis aangekocht door Prins Bernhard. Zijn moeder, Prinses Armgard, heeft het huis tot haar dood in 1971 bewoond. In 1976 is het landgoed verkocht aan de familie Avenarius, die het landgoed in gebruik heeft en het huis bewoont.