Het gebied tussen De Lutte en Oldenzaal was vanwege de hoogteverschillen een geliefde streek voor het stichten van een landgoed. Veel van de textielfabrikanten –waaronder de familie Gelderman- lieten hier in het begin van de 20ste eeuw dan ook een fraai landhuis bouwen

De Eilandjes

De Eilandjes is een wandelbos met hoge  cultuurhistorische waarde en fungeert als uitloopgebied voor Oldenzaal. Ook komen hier de kamsalamander en de groene salamander voor.

Engelse tuin

Dit openbaar wandelpark is door Wattez ontworpen in de Engelse landschapsstijl. Er zijn prachtige oude bomen te bewonderen, een serie kunstwerken en twee bronvijvers in de vorm van een appel en een peer.

De pagode, waar de eenden van de vijvers overnachten, is hersteld met behulp van leerlingen van het Carmel college.

De jachtopzienerwoning bij villa Kalheupink werd in 1893 in opdracht van H.J.H. Gelderman door Karel Joan Muller gebouwd. Het was gebruikelijk dat de fabrikanten na de jacht hun maaltijd en borrel nuttigen in de villa nuttigden. De zogenaamde kloppers en helpers gingen naar de jachtopzienerwoning om daar een borrel te drinken op de goede afloop. De woning is momenteel een gemeentelijk- en rijksmonument.

 

Geschiedenis

De naam Kalheupink komt van "kale heugte" oftewel; hoog gelegen weide. Het park Kalheupink ligt op een heuvel, ten zuiden van de bekende Tankenberg. De familie Gelderman gaf opdracht voor het aanleggen van de tuin rond 1869. Het tuinarchitectenbureau van Dirk Wattez voerde de opdracht uit. Later, in 1913 heeft Leonard Springer het park gereorganiseerd en een rozentuin toegevoegd.