Geniet van de geschiedenis, de rust en het wuivende rogge op landgoed Het Smalenbroek bij Enschede. Een mooi ensemble van natuurgebied met interessante flora en fauna en karakteristieke akkergebieden.

Het Smalenbroek is een landgoed van circa 85 hectare ten zuiden van Enschede gelegen op de zuidflank van de stuwwal Oldenzaal-Enschede.

Geschiedenis

Al in 1346 bestond het Smalenbroek als landgoed van Gerhardus van de Heuven. De boerderij op het landgoed dateert uit de 18e eeuw en is een rijksmonument. De textielfamilie Ter Kuile verkreeg het landgoed in haar bezit, samen met het naastgelegen landgoed 't Spik en liet er op het einde van de 19e eeuw een park met vijver en lanen door de landschapsarchitect Wattez aanleggen. De grote mammoetboom op het landgoed is in deze periode geplant. De monumentale boerderij beschikt over een commiezenkamer, hetgeen herinnert aan de tijd dat smokkelaars hun smokkelwaar van en naar Duitsland brachten.

Het landgoed is vrij toegankelijk en is sinds 1979 in het bezit van het Landschap Overijssel, dat het beheer over het terrein voert. De villa en de boerderij zijn nog steeds in particulier bezit. Op de bolle es wordt rogge verbouwd.