Laat je verrassen door het vriendelijke landgoed Soeslo. Op een steenworp afstand van Zwolle vind je deze parel. Het statige huis Soeslo met rechte lanen, het ongeveer 150 jaar oude park, de fruittuin, kleine gevarieerde bosjes, weiland en akkerland zijn volledig in harmonie.

Landgoed Soeslo is een heerlijk landgoed op een steenworp afstand van Zwolle. Het statige huis Soeslo met rechte lanen, het ongeveer 150 jaar oude park, de fruittuin, kleine gevarieerde bosjes, weiland en akkerland zijn volledig in harmonie. Imposante vrijstaande bomen verrijken het landgoed.

Landgoed Soelso ligt aan de rand van het IJsseldal op enkele dekzandkoppen. Het gebied is zeer rijk aan gradiënteen van hoogteligging, van bodemvochtigheid en van bodemvruchtbaarheid. Deze verscheidenheid vinden we terug in de verscheidenheid aan gebruiksvormen op het landgoed. Je vind er akkers, veeteelt, hooiland, opgaand bos en hakhoutbos. 

Bijzonderheden

De veelzijdigheid van het landgoed en de ligging vlakbij de stad maken het tot een echt toevluchtsoord van vele planten en dieren.

Geschiedenis

Het landgoed behoorde in de middeleeuwen tot de bezittingen van het stift Essen. In 1583 gaf de ambtman van het stift Essen, Everhard van Tongeren, "erffe und guedt, geheten Soesseloe, gelegen in den gereichte van Swolle in de buerschap Wittmen" in leen aan Jenneke Morre.

Huis

Het huis Soeslo dateert oorspronkelijk uit de 17e eeuw. Aanvankelijk bestond het gebouw uit slechts één bouwlaag, een spijker (of spieker). In 1815 werd het gebouw uitgebreid met een nieuw gedeelte met twee bouwlagen, dat aan de voorzijde van het oorspronkelijk huis werd geplaatst.

Bij de entree zijn in baksteen de teksten "Derk Royer" en "4-10-1815" aangebracht. De familie Royer, een geslacht van regenten uit Zwolle, was al in 1658 via vererving in het bezit van Soeslo gekomen. Tot 1868 zouden leden van deze familie Soeslo in hun bezit hebben. In dat jaar kwam de buitenplaats wederom door vererving in het bezit van leden van de familie Nes van Meerkerk.

In 1952 werd het bij de buitenplaats behorende koetshuis verbouwd tot een woonhuis. In de jaren 60 werd het landgoed Soeslo gekocht door gemeente Zwolle. Een deel van de grond werd verkocht aan het Bureau Beheer Landbouwgronden en vervolgens een deel daarvan weer aan Landschap Overijssel. Het landhuis werd in de jaren 1980 tot 1983 gerestaureerd en deed vervolgens van 1983 tot 1992 dienst als gereformeerd vormingscentrum.

Soeslo is erkend als een rijksmonument. Ook het park, het koetshuis en bij het landgoed behorende boerderij vallen onder de rijksbescherming.