Het Lankheet ontvangt bijdrage van het Coldeweij fonds

Het Lankheet ontvangt deze bijdrage voor het realiseren van een educatieve bostuin, die onderdeel is van een veel groter herstelproject.

Aangrenzend aan het Veldwerkcentrum en de herstelde Ischaterbeek, ligt de locatie waar landgoed het Lankheet een educatieve bostuin wil realiseren, een historisch theekoepeltje wil herbouwen en een 19e eeuws onuitgevoerd (Twents) parkplan van Hendrik van Lunteren alsnog (deels) wil realiseren. Deze initiatieven hangen nauw samen met educatieve activiteiten die zijn ontwikkeld in en vanuit het veldwerkcentrum het Lankheet. Samen met partners Historische Kring Haaksbergen, IVN en de commissie culturele vorming van de DOBO-Haaksbergen (Directie Overleg Basis Onderwijs) is een natuureducatie-programma geschreven voor het basisonderwijs. Alle basisscholen van Haaksbergen doen hier aan mee en het is de bedoeling om het programma ook voor scholen in Zuid-Twente en de Achterhoek aan te gaan bieden.

De genereuze bijdrage van het Coldeweij fonds zal volledig worden aangewend voor de educatieve bostuin.

Deze heeft als doel te laten ervaren dat de natuur in onze leefomgeving als een zelfvoorzienend ecosysteem begrepen, gestimuleerd en beheerd kan worden. Hierdoor kunnen we een aangename maar tegelijkertijd ook duurzame en bovenal eetbare omgeving creëren. Met de principes van permacultuur en de Engelse vertaling ervan in zogenaamde 'forestgardens' wil het Lankheet een bostuin inrichten waar dit in alle opzichten te ervaren is. Het ontwerp is van het Noorse (permacultuur) ontwerpbureau Humitopia. De bostuin wordt in 5 zones aangelegd:

·         zone 1: fruit

·         zone 2: bladeren

·         zone 3: noten en zaden

·         zone 4: kleurstoffen

·         zone 5: materialen

Er kan fruit geoogst worden, bladeren gegeten (in bv salades) of gekookt (thee), noten en zaden geplukt en verwerkt worden (notenpasta's), maar ook als kleurstof geoogst worden Tevens kan er materiaal dat (vroeger) voor manden, hekken, hagen, stelen en keukengerei is aangewend geteeld worden.

De opzet van de bostuin is zodanig dat bodembedekkers, struiken en bomen elkaar als ecosysteem versterken en dat het daardoor relatief weinig onderhoud (en bemesting) behoeft, een uitgangspunt van de permacultuur-filosofie. Het maakt daarom ook direct duidelijk dat het voor iedereen haalbaar is om dit soort tuinen aan te leggen, ook op kleine oppervlaktes of gezamenlijk op schoolgronden of in woonbuurten.

F. Maes (OPG) krijgt namens landgoed Het Lankheet de cheque overhandigd door M. Brasz (SBNL)

Ga terug